Criteriile de diagnostic al astmului la sugari

Criteriile MAJORE moderne  de astm bronsic la sugari sunt:

1. cel putin 3 episoade de wheezing (suierat) recurent  in ultimele 6 luni, in cadrul infectiilor respiratorii inferioare

2 episoadele wheezing raspund bine la bronhodilatatoare- salbutamol-brohodilatatoare  cu actiune de scurta durata, 

3. o spitalizare pentru o forma severa de bronsiolita cu detresa respiratorie grava,

4. istoric de astm bronsic la parintii copilului

5. dermatita atopica asociata la copii

6. sensibilizare la pneumoalergeni.

Criteriul MINOR acceptat este rinoreea permanenta, in absenta inflamatiei (adica prezenta rinitei alergice).

Pentru diagnostic sigur sunt necesare 2 CRITERII MAJORE +INCA 1 CRITERIU MAJOR SAU MINOR!!!

3 gânduri despre &8222;Criteriile de diagnostic al astmului la sugari&8221;

 1. Buna seara,
  probabil este un astm de efort, daca apare numai in aceste conditii, si nu este ritmat de infectii, expunere la alergeni, etc.

  Se poate preveni prin utilizarea Ventolinului inainte de efort cu 15 minute, prin singulaire luat corect, zilnic, prin schema corecta si in doze bine adaptate de cortizonic inhalator, de asemenea zilnic.Efort poate sa faca, corespunzator pentru varsta, dar daca continua sa faca wheezing, probabil trebuie ajustata schema de tratament.

  Dr. Hiastru

 2. Buna ziua. Băiețelul meu a facut la 5 luni jumatate o bronsita. Apoi de cate se răcește face bronsita-bronsiolita si i se aude wheezingul pe piept si face febra . Are 2 ani jumate acum si cam o data pe luna i se aude wheezingul. I-am tot facut aerosol cu ventolin. Flixotide. Dexametazona si fluimucil. Ce pot face sa nu mai facă aceste episoade? Am uitat sa specific ca ia singular masticabil ;

  • Buna ziua,
   probabil ca e incadrat deja cu diagnostic de astm bronsic baietelul.Daca va face febra de fiecare data, ar putea fi un semn ca factorul declansator este un episod de infectie virala, de aceea primul lucru pe care il puteti face este sa il feriti de viroze si de raceli sau mai bine zis sa nu vina in contact cu virozele.Asta inseamna ca ar trebui redus dusul la cresa sau la gradinita al copilului, macar in parioadele reci, in timpul epidemiilor de gripa , in zilele cand sunt multi copii raciti acolo, etc…Daca nu aveti alta solutie decat colectivitatea, ar putea fi incercat un tratament cu luivac sau bronchovaxom, dar numai dupa consult pediatric de specialitate in prealabil.
   Apoi trebuie vazut sa nu fie si un fond alergic la mijloc, adica sa faca crizele de wheezing dupa expunere la un alergen din aer, din alimente, poate fi chiar un medicament uneori.Daca imi spuneti ca ii dati Singulair si ii merge bine cu el, ar putea fi vorba mai mult de o alergie.Trebuie facute niste investigatii de alergie, minime, gen IgE total,un panel de alergeni pediatric, eventual si Ig E specific la proteina din laptele de vaca, IgE specific la praf (acarieni) plus teste intradermice la alergolog.Practic toata atitudinea de prevenire se bazeaza pe cauza declansatoare, pe care nu mi-ati precizat-o.Nu in ultimul rand va recomand sa-i dati tratamentul care i-a fost prescris, pentru ca scopul final al acestuia este sa reduca frecventa crizelor sau sa le faca sa dispara, asta insemnand de fapt un astm controlat , adica un astm cu prognostic bun, care o sa-l lase sa se dezvolte cum trebuie, nu o sa-i afecteze plamanii, si o sa-i permita sa duca o viata normala.

   Pentru un raspuns mai rapid incercati pagina” Intreaba medicul” de pe noul meu site http://aurorapediatric.com/ask-the-doctor/ .

   Cu stima,

   Dr Hiastru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s