Vaccinul Hexavalent pentru bebeluși

Este un vaccin combinat care ajuta la imunizarea activa fata de difterie, tetanos, tuse convulsiva, hepatita B, poliomielita si infectiile invazive cu Haemophilus influenzae tip b, prin formarea de anticorpi impotriva toxoizilor difterici, tetanici si pertussis, hemaglutininelor filamentoase pertussis, antigenului de suprafata HBs, tipurilor 1, 2 si 3 de virus poliomielitic si a polizaharidelor H. Influenzae tip b.
SCHEMA DE VACCINARE PRIMARA

( primovaccinarea)

3 doze a cate 0,5 ml la copii intre 2 si 12 luni (de exemplu vaccinare in lunile de viata 2, 3, 4, sau in lunile 3, 4, 5, sau in lunile 2, 4, 6), intre 2 administrari consecutive trebuind respectat un interval minim de 30 zile cel putin.

Daca se administreaza nou-nascutului o doza de vaccin antihepatita B la nastere, vaccinul hexavalent  poate fi utilizat ca inlocuitor pentru dozele suplimentare de vaccin antihepatita B dupa varsta de 6 saptamani.Daca administrarea celei de-a doua doze de vaccin antihepatita B este necesara inaintea acestei varste (la sugarii din mame cu antigen Hbs pozitiv, la care se face schema de vaccinare accelerat la 0-1-2 luni, respectiv) ,atunci trebuie utilizat un vaccin monovalent .

VACCINAREA RAPEL
Doza de rapel se face la cel putin 6 luni de la ultima doza a vaccinarii primare, astfel incat:
–in cazul primovaccinarii cu 3 doze de vaccin hexavalent  doza de rapel va fi intre 12-18 luni de viata,
–in cazul primovaccinarii cu 2 doze de vaccin hexavalent  , doza de rapel se va face preferabil intre lunile 11-13 de viata .
Nu se va administra vaccinul la nou-nascuti, adolescenti sau adulti.

MOD ADMINISTRARE :
Se injecteaza strict intramuscular profund, de preferat in locuri alternative , la administrari consecutive.
Se contraindica administrarea intravenoasa, subcutanata, sau intradermica.

CONTRAINDICATII:
•hipersensibilitatea cunoscuta la oricare din componentele vaccinului (substante active, excipienti, neomicina, polimixina)
•hipersensibilitate dupa o administrare precedenta de vaccinuri difteric, tetanic, pertussis, hepatitic B, poliomielitic sau Hib
•la sugarii cu antecedente de encefalopatie de etiologie necunoscuta , aparuta in primele 7 zile de la administrarea unui vaccin cu componenta pertussis=> se va intrerupe vaccinarea pertussis, dar se poate continua administrarea vaccinurilor diftero-tetanic, hepatitic B, poliomielitic si Hib.
•Afectiunile acute si febra sunt contraindicatii temporare=>administrarea vaccinului hexavalent trebuie amanata la subiectii suferinzi de boli acute febrile severe.
Prezenta unei infectii minore nu constituie o contraindicatie pentru vaccinare.
Antecedentele personale de convulsii febrile , antecedentele familiale de convulsii sau de sindrom de moarte subita a sugarului (SMSS) nu constituie contraindicatii pentru utilizarea vaccinului hexavalent .

Cei vaccinati, care au antecedente de convulsii febrile ,trebuie urmariti indeaproape, deoarece aceste evenimente adverse pot aparea in 2-3 zile dupa vaccinare.
Copiii cu infectie HIV nu au contraindicatie pentru vaccinarea cu vaccin hexavalent , dar, ca la alte categorii de persoane cu imunodeficiente, este posibil sa nu se obtina un raspuns imun corespunzator protectiv in anticorpi.

PRECAUTII SI ATENTIONARI SPECIALE
Vaccinarea trebuie precedata de o anamneza atenta si de un examen clinic complet, care sa evidentieze reactiile adverse ale vaccinarilor anterioare, cum ar fi:
•hipertermie /temperatura »40.0° C, in primele 48 de ore de la vaccinarea antipertussis, fara alte cauze decelabile;
•colaps sau stare asemanatoare socului in primele 48 ore de la vaccinarea antipertussis
•plans persistent , neconsolabil , cu durata de peste 3 ore, aparut in primele 48 ore de la vaccinarea antipertussis
•convulsii insotite sau nu de febra , aparute in primele 3 zile de la vaccinare.
In aceste cazuri se va cantari raportul beneficiu-risc al vaccinarii și nu se vaccinează copilul pana când acesta nu este în perfecta stare de sănătate  sau dacă hotărăște medicul în acord cu părinții necesitatea vaccinării .

Precautie se impune la:
–sugarii care sufera de afectiuni neurologice severe, nou-aparute sau progresive.
–sugari cu tulburari de coagulare, cu trombocitopenie, din cauza riscului de sangerare la administrarea intramusculara.
–Sugarii nascuti prematur, cu varsta gestationala foarte mica, la care beneficiul vaccinarii este mare, din cauza riscului potential de de apnee, mai ales la cei cu imaturitate respiratorie, si la care se impune monitorizarea functiei respiratorii timp de 48-72 ore dupa vaccinare.În Franța acești copii sunt internați în spital timp de 24-48 de ore și sunt monitorizați cardio-respirator în continuu după administrarea vaccinurilor, tocmai pentru a depista și trata la timp apneile,  adică crizele de oprire a respiratiei, care apar mai ales la cei născuți prematur.

EFECTELE ADVERSE:

 • Tulburari ale sistemului nervos: -somnolenta,febra cu frisoane
  -convulsii cu sau fara febra,
  -colaps sau stare asemanatoare socului (episod de hipotonie si hiporeactivitate )
  -foarte rare cazuri de encefalopatie, sindrom Guillain-Barre, nevrite
 • Tulburari respiratorii, toracice sau mediastinale: -tusea, dispneea, stridorul
  -crizele de apnee la sugarii nascuti prematur
 • Tulburari gastro-intestinale: -diaree, varsaturi, dureri abdominale
  Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:-eruptii cutanate, dermatita
 • Tulburari metabolice si de nutritie: anorexie
 • Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:
  –febra peste 38,5° C mai frecvent dar posibil si peste 39,5° C, eventualitate mai rara, edem la locul de injectare (cu diametrul sub 50 mm), durere, eritem, oboseala
  –mai rar edem difuz la nivelul membrului la care s-a administrat vaccinul, uneori extins la articulatia adiacenta
 • Tulburari psihice:- plans neobisnuit, iritabilitate, neliniste, nervozitate
 • Tulburari hematologice si limfatice: – limfadenopatie, petesii, purpura trombocitopenica, trombocitopenie
 • Tulburari ale sistemului imunitar:- reactii anafilactice, alergii, inclusiv urticarie, prurit, angioedem.

45 de gânduri despre &8222;Vaccinul Hexavalent pentru bebeluși&8221;

 1. Va cer un sfat cu privire la vaccinarea cu Infanrix Hexa. Baietelul a fost vaccinat in spital cu vaccin contra hepatita B, iar apoi am facut la 2 luni si la 4 luni Vaccinul Infanrix Hexa(la 4 luni am inteles ca trebuia Infanrix Penta, fara antihepatita B, dar noi am facut tot Hexa).Acum urmeaza sa mergem la vaccinarea de 6 luni, ce vaccin sa facem Infanrix Hexa sau Penta?

   • Si eu am aceeasi neliniste : si la 2 si la 4 luni am facut baietelului nostru tot Infarix hexa. Exista vreun efect advers daca ii inversam vaccinurile de 4 si 6 luni? Totodata, mentionez ca pediatrul nostru ne-a recomandat ca si la 6 sa ii facem tot hexa. Ce s-ar intampla daca l-am face tot pe cel hexavalent? Multumesc

   • Buna ziua,

    nu e o problema ca se inverseaza vaccinurile , cel de 4 luni cu cel de 6 luni, ideea este insa ca e dovedit stiintific ca bebelusul ar trebui sa primeasca a 3-a doza de componenta anti-hepatita B la varsta 6 luni, atunci cand capacitatea lui din punct de vedere al productiei in anticorpi e mai buna, decat la varsta de 4 luni . Scopul final al acestor doze repetate de vaccin este sa inducem un raspuns in sinteza de anticorpi a copilului , si se stie ca , cu cat e mai mic, copilul raspunde mai sarac in productia de anticorpi, si are nevoie de mai multe doze, repetate , de vaccin, si pe masura ce creste, sistemul lui imun produce anticorpii mai eficient, si are nevoie de mai putine doze de vaccin, pentru acelasi raspuns in anticorpi .

    Nici administrarea a 3 doze de Hexa nu e cunoscuta a face rau, e indicata chiar la cei la care nu s-a facut prima doza de antihepatita B la nastere, insa la acei copii care au avut aceasta vaccinare cu anti Hepatita B la nastere, studiile clinice ale producatorilor de vaccinuri vor trebui sa precizeze eventuale beneficii sau dezavantaje ale schemei cu 4 doze de vaccin pentru hepatita B .

    Va urez sanatate .

    Dr. Hiastru

 2. Buna ziua!
  As vrea si eu sa va cer un sfat… Fetita mea a fost vaccinata cu infarix-IPV-hib la 12 luni. Ce interval trebuie sa treaca pana la vaccinarea cu PRIORIX.
  Va multumesc!

 3. Buna ziua! Baietelul meu a facut la 2 luni vaccinurile de la medicul de familie si acum are 5 luni si am vrea sa-i facem vaccinul infanrix penta. Este vreo problema ca le combinam?
  Mentionez ca vom continua cu vaccinul infanrix.
  multumesc!

  • Buna ziua,
   nu, nu este o problema ca le combinati, dar va sfatuiesc , daca faceti acum vaccin din gama infanrix, sa continuati cu vaccinuri din aceeasi serie, adica de la acelasi producator.Infanrixul cu 5 componente se numeste infanrix ipv-Hib.

 4. Buna ziua,
  bebelusul meu are acum 6 luni. A fost vaccinat la 2 luni cu infarix hexa, am sarit peste vaccinarea de 4 luni, iar acum ii facem tot un hexa. Care ar fi schema pentru urmatoarele luni? Multumesc.

  • Buna ziua,

   la minim 30 de zile dupa aceasta a doua doza de infanrix hexa trebuie facut inca un infanrix , dar forma de infanrix ipv-hib, dupa care se continua cu vaccinarile corespunzatoare pentru varsta .

   Dr. Hiastru

  • Buna ziua,

   legat de medicamentele care nu trebuie sa lipseasca din trusa bebelusului, se poate scrie un intreg comentariu.

   De principiu, pentru un sugar de 6 luni sanatos, care nu a avut probleme deosebite de sanatate, sa nu va lipseasca:
   = o crema de soare cu FPS inalt(+50),
   =antitermice (paracetamol supozitoare sau sirop, nurofen sirop, eventual algocalmin sau diclogesic supozitoare),
   =un sirop expectorant(gen ambroxol picaturi sau rhinatiol sirop),
   =saruri de rehidratare orala (humana elektrolyt plicuri sau prolyte),
   =plicuri cu probiotice(biotics sau enterol),
   =picaturi antialergice (gen zyrtec), mai ales la cei cu antecedente de alergie
   =solutie mentolata pentru intepaturi de insecte
   =o crema cu hidrocortizon sau cu neopreol(pentru arsuri solare usoare, respectiv pentru eritem de scutec) sau un spray de panthenol
   = crema de bepanthen de intretinere pentru pliuri sau pentru zona scutecului (utila numai cand pielea este sanatoasa)
   =pansamente sterile si solutii antiseptice , pentru pansamentul plagilor.

   In cazul unui sugar cu suspiciune de boala astmatica, trebuie sa aveti un aparat de aerosoli , si eventual solutiile medicamentoase necesare in criza de brohospasm( flaconul de ventolin cu solutie de aerosoli , concentratie de 5 mg/ml) .

   In cazul unui sugar cu antecedente de convulsii febrile , e bine sa aveti la voi si tuburile de desitine (solutie rectala cu 5 mg/2,5 ml ) si sa le folositi la nevoie, pentru a preveni aparitia unei noi crize convulsive in context de ascensiune febrila .

   Beneficiile curei marine la un sugar de 6 luni sunt multiple, dar ma refer in special la expunerea la aerosolii marini din timpul serii, si nu la expunerea necontrolata, la soare , in timpul zilei (adica expunerea la soare se va face in intervalul 08- 11, si 17-19)

   Concediu placut .

   Dr. Hiastru

 5. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta…
  Am o fetita de 1 an si 2 luni care a fost vaccinata la 2 luni si la 4 luni cu vaccinul de DTP Tetraxim. De atunci nu a mai primit nici o doza de DTP. Din motive personale, la momentul respectiv am refuzat sa o mai vaccinez. Pe urma am vrut sa reiau vaccinarea, dar nu au mai primit vaccinuri cei de la cabinet si nici de cumparat nu se gaseau.
  Este vreo problema daca o vaccinez acum? Este prea tarziu?
  Ce se poate intampla daca amanam primirea unei doze cu cateva luni?
  Scade gradul de protectie?

  Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.

 6. Buna ziua.
  In primul rand va multumim pentru informatiile oferite privind trusa bebelusului pentru concediu. Au fost mai mult decat folositoare.
  In al doilea rand, bebelusul nostru are acum aproape 10 luni. In legatura cu vaccinarile, am facut pana acum cele 2 vaccinuri obligatorii in maternitate, dupa care am continuat cu infarix hexa, la 2, respectiv 6 luni. Am sarit peste cel penta care trebuia facut la 4 luni. Acum la 10 luni ii vom face un infarix penta. Intrebarea este cum procedam in continuare. Ce vaccinuri mai trebuiesc facute?
  In alta ordine de idei, ce parere aveti despre Synflorix (ne gandim sa-l administram dupa implinirea varstei de 1 an) si ce vaccin antigripal sa luam si cand?
  Va multumim.

  • Buna ziua,

   e bine daca faceti a 3-a doza de infanrix, in forma cu 5 componente vaccinale, chiar si la 10 luni, urmand ca sa intrati in normal facand urmatorul vaccin infanrix la 12 luni varsta, apoi priorixul o luna mai tarziu, etc.

   Vaccinurile antipneumococice se pot incepe si la varsta de 1 an, precum la fel de bine se pot incepe mai inainte de varsta de 1 an, la copiii care aduna factori de risc de infectie pneumococica .Sunt cel putin 3 tipuri de vaccin antipneumococic care se poate face la copilul cu varsta de 10 luni, synflorixul e unul dintre ele, incepeti cat de curand !

   Vaccinul antigripal e bine de facut la inceputul sezonului , de regula dar poate fi facut si in decembrie-ianuarie, la cei care au ,de asemenea, risc crescut sa contacteze gripa, conditia fiind sa aiba minim 6 luni varsta, sa nu fie alergici la el, si sa nu fie la inceputul unei boli acute febrile.

   Succes!

   Dr. Hiastru

 7. buna ziua!am o fetita de un an si urmeaza sa ii fac vaccinul.pana acum i-am facut infanrix hexa respectiv 2 luni,4 luni si 6 luni.deoarece dr noastra nu a avut vaccinuri gratuite si am fost nevoiti sa recurgem la cele cumparate.acum din motive financiare nu pot sa mai imi permit cumpararea acestui vaccin pot sa il fac pe cel gratuit la 12 luni?are vreo contraindicatie?doamna dr ne-a zis ca putem face vaccinul gratuit dar mie imi este teama si doream si o alta parere.va multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   bineinteles ca puteti sa-l faceti pe cel dat prin programul national de vaccinare, pentaxim se cheama.

   Contra-indicatiile sunt aceleasi, ca la orice alte vaccinuri: alergia, febra acuta, reactii anterioare de intoleranta la vaccinuri cu componente anti difterie-tetanos-tuse convulsiva-H.influenzae-poliomielita, etc.

   Este bine tolerat pentaximul si ofera un raspuns optim in anticorpi protectori.

   Dr Hiastru

 8. buna ziua,
  daca in maternitate am facut pe cel hepatic,la 2 luni infarix ipv+hib,la 4 luni infarix hexa….care ar fi urmatorul la 6 luni?
  va rog mult!!!

  • Buna ziua,
   daca in maternitate s-a facut deja prima doza anti-hepatita B, adica in prezent aveti deja 2 doze anti-hepatita B (DACA O SOCOTESC SI PE CEA DIN INFANRIXUL DE LA 4 LUNI),

   cel mai bine ar fi de facut inca o doza de infanrix ipv-hib, LA VARSTA DE 6 LUNI, URMAND CA LA VARSTA DE 1 AN SA FACETI INFANRIX HEXA, pentru a incheia schema .

   Dr Hiastru

 9. Buna ziua. As dori sa stiu ce fel de vaccin se face la 1 an si 2 luni?Mentionez ca fetitei mele i s-au facut vaccinurile Infarix la 2 luni,la 4 luni si la 6 luni,la 1 an i s-a facut vaccinul din schema obligatorie si la 1 an si o luna vaccinul antirujeolic.Multumesc anticipat pentru informatii!

  • Buna ziua,

   schema de vaccinare e corecta, cu conditia ca sa fi avut 3 doze de infanrix hexa, iar vaccinul de la 1 an, cel din schema obligatorie sa fi fost pentaximul.
   Vaccinarea anti-rujeolica, respectiv ROR-ul cu cele 3 componente vaccinale , impune un rapel la un interval minim de 2 luni, adica ar urma rapelul antirujeolic de facut anul acesta, in special daca fetita urmeaza sa intre in colectivitate.

   Dr Hiastru

   • Multumesc pentru raspuns!Vreau sa completez ca fetita a fost vaccinata la 2 luni cu Infarix Hexa,la 4 luni cu Infarix Penta,la 6 luni cu Infarix Hexa,la 1 an vaccinul obligatoriu Priorix si la 1 an si 1 luna vaccinul anti VARICELIC Varilix. Este adevarat ca la 1 an si 2 luni trebuie facut neaparat ,obligatoriu alt vaccin Infarix?MUltumesc mult pentru raspuns!

   • Da,

    est necesara inca o doza de infanrix Hexa, a 4 doza de infanrix adica, optim la un interval de 1 an dupa cel de 6 luni, adica pana in 18 luni .

    Nu este un interval fix si obligator, exista insa recomandari pentru a nu scadea prea tare nivelul anticorpilor din sange , in urma vaccinarilor anterioare, rostul celei de-a 4 doze si a rapelurilor ulterioare fiind sa intareasca si sa perpetue o secretie de anticorpi specifici impotriva celor 6 agenti microbieni spre care este indreptat vaccinul.

    Dr H

 10. Buna seara!
  In urma vaccinului de la 2 luni cu Infarix, bebelusul(care a fost mereu mancacios) refuza sa mai manance si este permanent intr-o stare de agitatie. Ce ma sfatuiti sa fac?
  Va multumesc din suflet!

  • Buna ziua,

   va raspund tarziu,probabil starea de agitatie si de inapetenta a copilasului au disparut, se intampla dupa un vaccin, in special in primele 7 zile dupa vaccinare.

   Va urez un an nou mai bun si …multa, multa rabdare!

   Dr H

 11. Buna ziua, este foarte bun articolul. Insa va rog sa precizati si pericolul unei intepaturi la mai putin de o luna sau chiar o luna jum de la injectarea cu acest preparat. Am fost acum de curand la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti cu fetita pentru a fi operata de xantom juvenil si am fost atentionata ca nu se poate face aceasta interventie la mai putin de o luna jumatate de la vaccinare antipolio… deoarece este risc mare de paralizie. Am facut deci drumul degeaba pana acolo si din acest motiv va rog sa precizati in articolul dvs pericolul unei interventii asupra copilului intr-un interval aproape de vaccinare. Va multumesc

  • Din pacate, este o confuzie !

   Acest vaccin injectabil contine 3 tipuri de virusuri polio INACTIVATE, adica omorate, si prin urmare nu poate induce paralizie in urma administrarii lui, spre deosebire de vaccinul polio oral, care exista in Romania, cu aproximativ 8-10 ani in urma, care da, continand tipuri vii de virus polio, putea induce paralizie, mai ales in conditiile in care in primele 30 de zile dupa administrarea lui, copilul respectiv avea nevoie de un tratament injectabil intramuscumar sau de o interventie chirurgicala.

   Deci nu exista nici un pericol de acest gen dupa acest vaccin; de altfel am mai raspuns o data pe acest blog la aceasta intrebare.

   Dr H

 12. Buna seara!
  Fetitei mele nu i s-a administrat prima doza anti-hepatita B in maternitate, iar vaccinarea propriu-zisa am inceput-o la varsta de 5 luni cu Infanrix Hexa, la 7 luni tot Hexa, iar medicul a spus ca mai putem face un alt Hexa la 11 luni, urmand ca la 12 sau 13 luni sa-i facem doar Priorixul. Este schema completa? Va multumesc!

  • Buna ziua,

   sunt necesare 3 doze de Infanrix hexa, spatiate la interval de minim 30 de zile, si de inca o doza de infanrix ipv-hib, in total 4 doze ,pentru a avea schema completa, pana la varsta de 16-18 luni.

   Dr Hiastru

 13. Buna ziua am un baietel cu varsta de 4ani si2 luni caruia trebuia sa i facem faccinul de 4 ani .Il tot aman pentru k trebuie sa faca acum INFANRIX=DTPA insa el pana acum a facut doar TETRAXIM. Nu stiu ce sa fac sa las sa i-l faca sau nu .Va rog sa ma lamuriti
  Multumesc

  • Buna ziua,

   ar trebui sa vad carnetelul de vaccinare sa va pot sa un raspuns precis, insa, tetraximul care contine 4 valente de vaccin anti difterie-tetanos-poloimielita si tuse convulsiva, este folosit pentru primo-vaccinare la copiii sub 3 ani , iar infanrix DTP contine 3 valente (difterie-tetanos-poliomielita ) poate folosit pentru vaccinarea de rapel, la copiii mai mari, peste 3-4 ani .

   In Romania, un copil care a fost corect vaccinat pana la 4 ani, adica care are toate vacinurile la zi, poate primi, drept rapel, o doza de DTP (cu 3 valente, respectiv pentru difterie-tetanos-pertusis), deci, DA, poate sa faca un infanrix DTP.

   De verificat cu medicul dvs daca copilul a avut si vaccinare anti Haemophilus b suplimentara, deoarece, tetraximul, dupa cum v-am explicat mai sus, nu contine.

   Dr H

 14. Buna ziua,am un baietel de 1 an si 2 luni,pe data de 19.07.2013 a facut vaccinul anti-difterie,antitetanos,anti-tuse convulsiva.A doua zi dupa vaccin au inceput sa-i apara pe corp niste bubite rosii care se maresc si devin pete dupa care dispar la interval de cateva ore sau a doua zi si apar din nou in alte locuri.Am fost la mai multi doctori si diagnosticul a fost de urticarie acuta provocata de un aliment,precizez ca nu am introdus baietelului nici un aliment nou,sunt atenta la tot ce-i dau sa manance.De la prima eruptie au trecut aproape trei saptamani,am facut injectii cu cortizon,aerius,ketof,zyrtec,unguent advantan milk dar degeaba,petele apar si dispar,de cateva zile parca sunt mai putine si mai micute dar sunt. Mentionez ca baietelul a tinut regim drastic 10 zile.Poate fi o reactie dupa vaccin?Daca da cum as putea rezolva? Va rog mult sa ma lamuriti. Va multumesc anticipat.

 15. buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati si pe mine, nu stiu ce sa fac sa cumpar sau nu infanrix la 4 luni. Pana acum le-am facut pe cele decontate de casa de sanatate, dar doctora ne-a intrebat daca o sa cumparam infanrix pt 4 luni, pentru ca este decontat doar pentaxim

  Nu stiu ce sa fac. Are efecte adverse daca le fac alternat infarix cu pentaxim?

  Multumesc anicipat

  • Buna ziua,

   este bine sa continuati cu pentaxim, daca ati inceput cu el.Care infanrix vi l-a propus, deoarece infanrixul ipv-hib are aceleasi valente ca pentaximul, iar forma de infanrix hexa contine si vaccinul anti-hepatita b (dar poate ca pe acesta l-ati facut deja, daca ati urmat schema de vaccinuri data de casa nationala de asigurari de sanatate).
   Deci, e mai bine sa faceti tot pentaxim, daca ati inceput cu el si a fost bine tolerat de copil.

   Tineti-ma la curent cu decizia finala.
   Dr Hiastru

 16. Buna seara! As dori parerea dvs. in legatura cu reactii aparute dupa vaccinarea baietelului cu Infarix Hexa si Prevenar la 2 luni, apoi cu Infarix Hexa la 3 luni. Aici, in Belgia unde locuim, schema de vaccinare presupune administrarea la 2, 3 si 4 luni, apoi la 1 an.
  La 4 zile dupa vaccinurile de la 2 luni a aparut un fel de urticarie (broboane mici si dese si pete rosii) pe tot pieptul copilului, putin pe spate si pe umeri. Au disparut la aprox o saptamana.Pediatra de-aici ne-a recomandat sa curatam zona afectata cu o solutie dezinfectanta apoi sa aplicam crema (Aderma). A ramas cu o sensibitate a pielii care a devenit mai uscata, cu pete uscate care apar si dispar. Pofta de mancare mai redusa si ceva agitatie insoteau simptomele descrise. Nu a avut febra.
  Acum, dupa administrarea vaccinului de la 3 luni a avut temperatura mai ridicata (maxim 38.1) timp de 2 zile si la 3 zule dupa continua sa aiba pofta de mancare scazuta plus agitatie la masa.
  Credeti ca toate aceste simptome sunt datorate vaccinului? Urmatoarea doza de rapel se poate face in ciuda acestor reactii? Cat dureaza pana isi revine la normal?
  Inainte de vaccinare copilul nu a avut probleme legate de masa sau de alt fel.
  Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.

  • Buna ziua,

   da, aceste efecte pot fi datorate vaccinarilor repetate iar firma producatoare le semnaleaza pe prospectele vaccinurilor respective.

   In general, din practica mea proprie, am observat ca sunt efecte adverse tranzitorii, adica dispar in aproximativ o saptamana dupa administrarea vaccinului , febra, care este cea mai comuna, disparand cel mai rapid, in 72 de ore maxim .

   Celelalte doze vaccinale trebuiesc continuate , intrucat, din fericire, nu a fost vorba de reactii adverse severe, iar beneficiile vaccinarii la aceasta varsta, adica protectie impotriva difteriei, poliomielitei, tetanosului, tusei convulsive, meningitei declansate de pneumococ si de Haemophilusul Influenzae b, sunt mai mari.

   Dr Hiastru

 17. Buna seara,

  Va rog mult sa ma ajutati cu o shema de vaccinare pentru un bebelus de 3 luni. Am refuzat la nastere cele 2 vaccinuri, dar intre timp ne-am cam razgandit si dorim sa incepem vaccinarea. Este ok sa incepem cu hexa la 3 luni, penta la 5 luni, hexa la 7 luni, hexa la 13 luni si ROR la 15 luni?
  Va multumesc mult!

  • Buna ziua,

   imi pare rau pentru raspunsul tarziu, bebelusul dvs are acum 9 luni.

   Schema de vaccinare la care va referiti este corecta, si se poate efectua dupa acest ritm.

   Eu insa , v-as fi propus o schema si mai rapida, avand in vedere ca timpul minim care trebuie respectat intre 2 vaccinuri este de 30 de zile, si anume:
   forma hexa la 3,6, 12 luni, forma penta la 4 sau la 5 luni varsta, si ROR la 13 luni.Astept sa-mi spuneti cum l-ati vaccinat pana acum .

   Sanatate.

   Pentru un raspuns mai rapid incercati pagina” Intreaba medicul” de pe noul meu site http://aurorapediatric.com/ask-the-doctor/ .

   Cu stima,

   Dr Hiastru

 18. Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: in cazul in care rapelul la Infarix se face la 18 luni si jumatate, ce efecte va avea? Adica in cazul in care varsta de 18 luni asupra careia insistati este depasita care sunt implicatiile? Multumesc.

  • Buna ziua,

   imi pare rau pentru raspunsul tarziu.

   Legat de rapelul care se indica pana la varsta de 18 luni, indicatia initiala de fapt a fost de efectuare a rapelului la interval de cel putin 6 luni de la ultima doza a vaccinarii primare .Cu cat se depaseste varsta de 18 luni, cu atat raspunsul imun in anticorpi este mai slab ,adica nivelul anticorpilor dobanditi dupa vaccinarea primara scade destul de mult pana ce anticorpii declansati de rapel sa ajunga sa creasca iar , lucru care nu se intampla de obicei cand timpii de vaccinare sunt respectati (cand nivelul anticorpilor trebuie sa ramana in platou, adica aproape constant) .

   Eu va recomand sa faceti rapelul , chiar si asa decalat, daca nu cumva l-ati si facut deja intre timp, efectele lui benefice vor fi oricum prezente.
   Sanatate.

   Pentru un raspuns mai rapid incercati pagina” Intreaba medicul” de pe noul meu site http://aurorapediatric.com/ask-the-doctor/ .

   Cu stima,

   Dr Hiastru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s