Vaccinul pentru prevenția diareei cu Rotavirus

Diarea cu Rotavirus si vaccinarea anti-Rotavirus
Rotavirusul este cea mai comuna cauza de gastroenterita acuta infectioasa¹ si este asociata cu morbiditate substantiala in Statele Unite si cu morbiditate si mortalitate crescute in tarile in curs de dezvoltare.
Descoperit in 1973, Rotavirusul este un virus din familia Reoviridae, si contine 11 segmente de ARN dublu catenar in nucleu, fiecare lant codificand o anumita proteina virala(viral protein-VP).Virionul-particula infectanta virala-contine 6 astfel de proteine.Nucleul virusului este inconjurat de o capsida, (un invelis) interna, formata in special din proteina VP6,si de o capsida externa, formata in principal din proteina VP7,acest ansamblu luand forma unei anvelope de minge in jurul virionului , pe suprafata sa avand mici proeminente, ca niste spiculi,alcatuite din proteinele VP4.Specificitatea de serogrup este determinta de VP6 iar specificitatea de serotip este data de VP4 si VP7.
Proteinele VP4 si VP7 sunt principalele tinte ale anticorpilor neutralizanti.
S-au descris 7 serogrupuri de rotavirus, de la A la G, cu specificitate antigenica diferita, care infecteaza diferite specii, dintre care la om numai serogrupurile A,B,si C sunt patogene.
In functie de proteina VP7 (numita si proteina G-”glycoprotein”)sunt descrise 14 serotipuri diferite (numerotate G1-G14), din care 10 sunt patogene pentru om, si legat de proteina VP4 (numita si proteina P-”protease-sensitive”) exista alte 14 serotipuri (P1-P14), 9 fiind relevante la oameni. Severitatea bolii nu s-a dovedit a fi legata direct de un anume serotip.

Manifestarile clinice ale infectiei cu Rotavirus
Majoritatea infectiilor cu Rotavirus sunt simptomatice. Dupa o perioada de incubatie de 2 zile,apar
•febra
•varsaturile-se pot autolimita daca se folosesc sarurile de rehidratare orala
•diareea-poate persista pana la 3-4 saptamani.
Cea mai mare parte din copii trec cel putin printr-o infectie cu rotavirus pana la varsta de 2 ani si aproape toti pana la varsta de 5 ani.Virusul este foarte infectios si se transmite pe calea fecal-orala.

Cantitatea de virus excretata de copilul infectat este imensa, peste 10¹º-10¹¹ particule virale per gram de fecale, iar faptul ca acesti copii devin contagiosi inainte de a fi simptomatici, si inca 2 saptamani dupa debutul simptomelor, alaturi de lipsa igienei perfecte, explica de ce Rotavirusul se raspandeste atat de repede in colectivitatile de copii, in familie si in diferitele comunitati.
Incidenta de varf a bolii este intre 6 luni si 2 ani varsta, nou nascutii fiind protejati de anticorpii transmisi de la mama.
Boala survine cu periodicitate sezoniera, astfel ca in tarile dezvoltate epidemia cu Rotavirus incepe de la sfarsitul lui noiembrie -decembrie, atinge varful in februarie-martie, si se incheie in mai, cu o durata medie de 23 saptamani.
Estimarile arata ca Rotavirusul este responsabil de 111 milioane de episoade de gastroenterita/an in toata lumea, de 25 milioane vizite anuale la cabinetul medicului,de 2 milioane de spitalizari si de 440.000 decese la copiii su 5 ani varsta ,anual.

Pana la varsta de 5 ani , 1 din 5 copii a mers la medic pentru tratamenul bolii cu Rotavirus, iar 1 din 65 de copii a fost spitalizat.1 din 293 de copiii cu varsta sub 5 ani, moare prin deshidratare indusa de Rotavirus.
In SUA mortalitatea asociata cu Rotavirusul este mult mai mica, de 1 la 200.000 de copii, dar morbiditatea este inca ridicata.Costurile anuale pentru cazurile cu infectie cu Rotavirus , in SUA, se ridica la 1 bilion $.1 din 7 copii necesita vizita la cabinet sau la Departamentul de Urgente, si 1 din 70 necesita spitalizare.
Este interesant ca proportia cazurilor spitalizate de gastroenterita cauzata de Rotavirus este aproximativ la fel in tarile dezvotate ca si in cele in curs de dezvoltare, fapt care accentueaza importanta transmiterii de la persoana la persoana, spre deosebire de transmiterea prin apa sau prin alimente contaminate, pentru epidemiologia infectiei cu Rotavirus.
Factorii de risc pentru boala severa,

conform unui studiu caz-control, desfasurat la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, Children’s Hospital of New Orleans si Hasbro Children’s Hospital (349 copii cu varsta sub 59luni, internati pentru gastroenterita cu Rotavirus, din aprilie 2000 pana in iunie 2001, au fost comparati cu 1242 martori sanatosi) ,au fost:
1.greutatea la nastere sub 2500 g
2.lipsa asigurarii medicale de baza
3.convietuirea cu un alt copil 4.ingrijirea in centrele de copii.
Infectia naturala confera protectie pentru reinfectie!
Dupa infectia cu Rotavirus copiii dezvolta anticorpi serici si intestinali care protejeaza impotriva reinfectiei si diareei severe.

Raspunsul imun incepe la nivelul placilor Peyer intestinale, unde antigenele virale sunt procesate de catre macrofage si de celulele dendritice , apoi prezentate limfocitelor B si T helper, aparitia in final de limfocite B rotavirus-specifice si de limfocite T citotoxice.
La sugarii ci copiii mici cu infectie, anticorpii de tip IgM pot fi detectati in lichidul duodenal si in ser in prima saptamana de boala, iar cateva luni mai tarziu, apar anticorpii specifici de tip IgG si IgA in lichidul duodenal si apoi in ser.
La interval de 1 an dupa infectie numai IgG mai sunt detectabili in ser, acestia fiind considerati cel mai important marker al imunitatii contra Rotavirus.
IgA fecal sau duodenal e considerat un excelent marker pentru infectie recenta primara sau reinfectie.
Intr-un studiu prospectiv de cohorta ² au fost urmariti 200 de nou-nascuti in Mexico City timp de 2 ani, si s-a demonstrat ca infectia naturala a fost protectiva pentru reinfectie .

Astfel, probabilitatea cumulativa a unei infectii cu rotavirus pana la varsta de 2 ani a fost de 100%, cea a infectiei secundare a fost mai mica, si cea a celei de-a 3-a infectii si mai scazuta, de unde rezulta un efect protector al infectiilor anterioare. Infectiile ulterioare au fost mai putin severe decat cele anterioare, nici un copil cu 2 infectii cu Rotavirus nu a avut o a 3-a infectie , de forma medie sau severa. Aceasta a fost valabil inclusiv in cazul formelor asimptomatice.

Implicatiile acestui studiu au fost clare:

un vaccin care ar mima infectia naturala in sens imunologic, ar fi de asteptat ,dupa multiple doze, sa protejeze impotriva gastroenteritelor moderat-severe cauzate de Rotavirus.
Recomandari
Toti copiii ar trebui vaccinati impotriva Rotavirusului.
Pe piata internationala sunt 2 tipuri de vaccin , RotaTeq si Rotarix , ambele au fost testate la peste 70000 de copii, inainte de a fi aprobate.Nu este preferat nici unul dintre ele si ele pot fi administrate concomitent cu alte vaccinuri din schemele de vaccinare a sugarilor.
Schema uzuala pentru RotaTeq este de 3 doze spatiate la 2, 4 si 6 luni varsta iar pentru Rotarix la 2 si 4 luni varsta.

În România este disponibil numai produsul Rotarix .
ATENTIE! Academia Americana dePediatrie a elaborat un nou GHID DE VACCINARE ANTI-ROTAVIRUS³, in care a facut urmatoarele modificari:

1.Prima doza la oricare din ele ar trebui administrata intre 6 saptamani si 14 saptamani si 6 zile de viata (fata de 12 saptamani cum era recomandat inainte)


2.Ultima ar trebui administrata inainte de 8 luni si 0 zile de viata (fata de 32saptamani cum era recomandat anterior )
Intervalul minim dintre doze este de 4 saptamani ( nu intre 4-10 saptamani ,cum era recomandat anterior)


3.O data inceputa, vaccinarea trebuie continuata cu dozele din aceeasi serie, dar nu trebuie amanata daca acestea nu sunt disponibile.


4.Daca copilul varsa sau scuipa dupa administrarea dozei, nu se recomanda repetarea administrarii dozei (desi prospectul de la Rotarix mentioneaza ca trebuie repetata).


5.Desi recomandarea anterioara era de amanare a vaccinarii cu 42 de zile dupa primirea unuiprodus sanguin/imunoglobulinic, in prezent se recomanda a se administra vaccinul in orice moment, concomitent sau imediat dupa administrarea oricariu produs sanguin, sau care contine anticorpi, etc.

Bibliografie:
1.Anderson EJ, Weber SG. Rotavirus infection in adults. Lancet Infect Dis. 2004;4:91-99.
2.Velazquez FR, Matson DO, Calva JJ, et al. Rotavirus infection in infants as protection against subsequent infections. N Engl J Med. 1996;335:1022-1028.
3.Pediatrics. 2009;123:1412-1420.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s